24 Şub 2013

27 Aylık Gelişim

  Bizim Bora büyüdü büyüdü ve tam 27 aylık oldu.Şu an büyüdüğünü sarf ettiği sözlerden ve geliştirebildiği hareketlerden kestiriyoruz artık.Bizim minik oğlan artık 12.300 gr ve tam 86cm.El kadar yavru 1 metreye yaklaşıyor.Şaka gibi.....

  Tatilden döndük ve Bora evine zorla geldi.' Anne ben gelmicem , anneanne ve babaannenin evinde kalıcam 'diye tutturdu işte.Çocuk bile istemezken bizi tahmin edebiliyorsunuzdur.
  Şanslıydık ki Alev hanımdan randevu alabildik.Önce doktor notlarından bahsetmek istiyorum.

  *Çiçek ve hepatit A aşısını yaptırdık.

  *Tuvalet eğitimine oturarak kaka yapma operasyonu ile başlayacağız.Bora ayakta  tutunarak yapıyor çünkü.İlk önce lazımlığa bezle oturması kakayı öyle yapması sağlanacak.İstemezse zorlamak yok , dört günde bir teklif edilecek.Bir kaç kere bezle oturarak yaptıktan sonra beze veda edilebilir.Israr yok kabız yada anal fissür olabilir.Erkekler için 30 ayı tamamlamış olmak idealdir.

  *Korku 2 dönemindedir.Sebepsiz korkabilir , geceleri ağlayıp konuşabilir.Bunun yanında hırçınlık başroldedir.Hırçınlığa 3 şey sebep olur.
  1-Neden kuralı siz koyuyorsunuz?
  2-Neden size muhtacım?
  3-İçimde bir sıkıntı var , nedenini bende bilmiyorum.
  Bu dönem mini ergenlik dönemidir.2-4 yaş diye sınırlandırılsada uzun yada daha kısa sürebilir.
  Çözüm:
  -Enerjisini derarj edin.Uzun yürüyüşler , park , dans , basketbol gibi yorucu aktiviteler deneyin.
  -Ona abi deyin.Sadece olumlu özelliklerde bunu kullanın.' Aaa abiler hiç öyle yapar mı? ' diye eleştirilerde değil ; ' Abi olduğun için daha güzel resim yapıyorsun ' gibi.
  -Boyunu uzatın!Sizi ondan ayıran tek şey boyunuz.Sizde sadece boyunuzu kıskanır.Bu yüzden mutfak tezgahı gibi yüksek yerlere çıkarın.
  -Sizi model aldığından yanındayken tüm olumsuz davranışlardan kaçının.
  -Kendi dediklerini yapmasına izin verin.Uygun olmayanları reddetmeyin.Uyarın ve kararı ona bırakın.
' Evet ordan atlamak istiyorsun ama düşebilirsin , yinede sen bilirsin ' gibi.
  -Bolca iş yaptırın.Sofra kurarken , alışveriş poşetlerini taşırken , çöpü çıkarırken...her işe dahil edin. ' sen olmasan bu işin üstesinden gelemezdim ' gibi ona muhtaç cümleler kurun.

* Baba onun için güç -güven - cinsel moddur.Bu yüzden anneye ne kadar düşkün olsa da babayla vakit geçirmek önemlidir.Anne geri planda kalıp babayla vakit geçirmesini sağlamalıdır.Bunun için ;
  Uzaktan kumandalı araba yarıştırmak keyifli olabilir.

 *Yalancıdır.Bir şeyi yapmış gibi anlatabilir.Yalan söylediği yüzüne vurulmamalıdır.

 * Haftada 4 tam yumurta,
                 3 gün 3 küçük köfte kadar et,
                 1 gün balık,
                 1-2 gün kuru baklagil,
                 6-7 adet ceviz,
                 7-10 tatlı kaşığı bal-pekmez,
                 7-10 adet kuru kayısı incir,
                 10-15 adet çekirdekli siyah üzüm,
                 10-15 adet dövülmüş fındık yemesi gereklidir.

 *Her gün 1 kibrit kutusu kadar peynir,
                 200-250 ml süt/yoğurt,
                 1-2 dilim ekmek,
                 2-3 çeşit sebzeli yemek,
                 1-2 yemek kaşığı tahıl,
                 en çok 3 adet meyve yerse iyi olur.Doktorumuzun bunları söylemesinin amacı fazla yedirmeye gerek olmadığı aslında.Bu dönemlerde çok yemek obeziteye sebep olabiliyormuş.

 *Renklleri , şekilleri , sayıları , zıt kavramlar , benzerliklerle ilgili kitaplar önerilir.(Boranın bunların hepsini tamamlamış olması çok güzel)

  *Aktiviler olarak uzaktan kumandalı araba , doğayı incelemek için büyüteç , cd player (kendine ait olacak) , bağlantılı 12-16 parça puzzle , tabiki lego  ve mikrofon önerdi doktorumuz.

 *En çokta Boradaki güvensizliği ve yaşıtlarından uzak olmasını konuştuk.Uzun uzun konuştuk.Bu yüzden sormam gereken biçok şeyi unutmuşum yine.Artık müdehale etmeyeceğiz , kendi haline karar verecek.Ya oyun oynayacak yada oradan götürülecek.Eğer ev toplantısı ise oyuncak annenin yanına getirilmeyecek.Uyarıp kendini savunması söylenecek.Bu konudan daha sonra bahsetmek istiyorum :(


   Bora 27.ayında neler yapabiliyor ?

  *Yemeğini canı istediği zaman kendi yiyebiliyor.

  *Merdivenleri artık yardımsız inip çıkabiliyor.(Acelemiz varsa reddediyor ısrar edersem o merdivenleri tamamen inip kendi çıkıyor.)

  *Sabah 8 gibi uyanıyor , öğlen 1:30 gibi uyuyup 14:30 - 15:30 gibi uyanıyor.Gece ise 23:00 ı buluyor.En kötüsü akşam uykusu oldu.Uyumak istemiyor çocuk..

  *Diğer mevzu bu geç yatan çocuğun uyandığı bir ara bizim yanımıza gelmek istiyor.Alıyorum.Sabaha kadar kuduruyor ve uykusuz ebeveynler.Valla seviyorum bir taraftanda.Doğduğundan beri onu bırak bunu bırak.Bez ile bu mevzudan şikayetçi olsam da esnek davranıyorum.Tadını çıkarayım az anneliğin.Kural kural sıkıldım artık.

  *Aşure ve kabak tatlısına ağzını sürmemekle beraber , bu aralar ıspanak , portakal ve mandalina yemiyor ; ıhlamur içmiyor.

  *En arka azılar hariç diğer dişler tamamdır.Sorun yok hepsi inci gibi.

  * S de sorun vardı onu da çıkarıyor artık.Kelimelerde ve seslerde hiç ama hiç sorun yok şükür.Her derdini anlatıyor , konuşma da tamamdır.

  *Müzik tutkusundan vazgeçiyor.Dansa ara verdi , şarkı ise kendi kendineyken söylüyor , pek öğrenmek istemiyor gibi.

  *Dışarıya karşı iyice güvensizleşti.Yabancılara bağırıp çağırıp ,tersleyip kaçıyor.O eski gülücükler saçıp kendini sevdirmeye yırtınan oğlanın yerini bir yabi aldı.Buda geçer.

  *Bora şöyledir diye genellemeler yapmıyorum.Bir yaptığını bazen bir daha yapmıyor.Bir gün dışarıdakileri yabancılarken , ertesi gün selam verip gülüşüyor.Bu sendrom enteresan cidden.Ben ne yapıyorum ayyy bu çocuk niye böyle diye üzülmüyorum.Slogan şu : Bu da GEÇER !

 *İşi gücü soru sormak.Ölüyoruz artık.İtiraf ediyorum bazen tv açıyorum izlesin dalsında keyif yapayım  , başlıyor anne nolmuş , anne ne dedi , anne nereye gitmiş......Oğlum bak baban burda bir kerede ona sor.Bir soruyor , iki soruyor ağzı alışmış 3 yine bana dönüyor :)

  *Konak hala devam ediyor.Doktora gittik ve bu durumun uzun sürebileceğini , bünyenin yaptığını söyledi.Babe konak şampuanına geri döndük ve saçları kestirdik.İkinci traş başarıyla sonuçlandı.

  *Biraz kurnazlık var yine de durum çok vahim değil.İstediği birşeyi farklı yollarla elde edebiliyor.Örneğin ; Anne aypeti verirmisin sana bişey bakıcam ; yada baba sana sakız vereyimmi? gibi gibi...

  *Oyuncaklardan çok oyun oynamak istiyor bu aralar.sürekli bi hayvan oluyoruz , daldan dala konuyoruz , itfaiye yada başka bir araç olup ses çıkarıyoruz , saklambaç oynuyoruz , suyla oynuyoruz....Fakat sürekli oyunu Bora kuruyor , bizi o yönlendiriyor.Artık karşı gelmeye yada bazen ou reddetmeye başladım.Bir taraftan üzülüyorum sıkılıyor bizimle oynasın vakit geçirsin diye , ee bir taraftan yaşıtları varken yine bizi tercih ediyor ve herkesi biz gibi yönlendirecek sanıyor.Bu işler karışık işler.Doğru sandığın yanlış olabiliyor bazen.

  *Resim çok seviyor.Kağıt duvar dolap heryer boya içerisinde şu anda.

  * Sürekli bir karşı gelme tersleme durumu var.Ben yapıcam ben edicem.Bakma gelme öpme söyleme....

  *Herşeye ağladığını unutmuşum.Herşeye hemen ağlayıverir.Yok öyle dediğini yaptırmak için değil.Canı tatlıdır az düşse bitti.Ağlar ağlar ağlar...

  *Küsmelerde başladı canım.Totoyu diker kafayı saklar.Oflaya ahlaya küser.

  *Deli gibi kitap okutur , ezberler birde o anlatır.Çok sever kitaplarını.Yeni kitaplarda aldık oğluma.

 Biz ne kadar sakin ve anlayışlıysak Bora  daha çabuk sakinleşiyor.Nabza göre şerbet.Onu tanımak yönlendirmek için yeterli.Her çocuk ayrı bir birey.Evet belki şu an yaşıtları tarafında eziliyor.Ama kendini korumayı öğrenebilir.Bu yanlış öğrendiği bir davranışı değiştirmekten daha kolay.Kuralcı Borada.Sıra beklemeyi , izin almayı biliyor.Bilmeyenlerede kızıp ağlıyor.Dünyayı değiştiremeyecek belki ama çocuk yetiştirmek çok hassas bir konu bence , özelliklede erkek çocuklarını.Yapmakdıklarının %10 nu yapsa aileler ülke bir tık seviye atlar.Niye girdiysem bu konulara yine....




     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder